Valparna har kommit!

I går, onsdag,så började Grytan få värkar vid niotiden på morgonen. Natten hade varit mycket orolig eftersom Grytan behövde gå ut och kissa och baja ungefär varannan timme. Inte mycket sömn för henne eller mig! Det var tur att jag höll henne kopplad för hon drogs till ladan och ville gärna in under den för att fixa lya.

Första valpen föddes kl. 11.00, en tik på 560 gram. Grytan var med och tog bort hinnorna och knipsade navelsträng som om hon aldrig gjort annat. Sedan började ett ivrigt slickande av valpen och sig själv. Det tog inte många minuter innan valpen fått fatt på en spene och börjat snutta. Tur var väl det eftersom nästa lilla tjej anlände strax efter kl.11,26 även hon svart med bruna tecken och vikt 520 gram.

Båda tikarna visade på rejält humör när de flyttades tillfälligt undan då det var dags för nästa valp en timme senare. En grå hanne på 590 gram som föddes med fötterna först. Han visade omedelbart att han är bulldozern i valpkullen och lyckades nästan börja dia innan han var befriad från hinnorna. Grabben gillar mat!

Efter en paus då Grytan städade både valpar och valplåda var det dags för valp nr 4 kl. 13.41 en hane till också han med fötterna först. Ganska stor han med ,580 gram, och svart med bruna tecken. Ingen fel på hans aptit heller!

Valp nummer 5 kom 14.27 den allra minsta tiken på 500 gram, svart med bruna tecken och ilsket hungrig. Hur söt som helst!

Grytan sköter sig bra och är tillfreds och mycket koncentrerad på valparna. Var lite överentusiastisk i sitt slickande och fixande med navelsträngar ett tag efter födseln så att en valp började blöda lite igen men hon har nu lugnat ned sig. Hon äter glatt och har varit ute två snabbisar i trädgårn. Jag känner mig mycket stolt över Grytans modersinstinkter. Inte ett ögonblick sedan valparna kom har hon verkat förrvirrad över vad som förväntas av henne. Hon ligger på sidan och låter dem snutta. Kalabalik uppstår bland valparna då hon försiktig vänder sig emellanåt. Oj ,vad valparna kan skrika när "mjölkbaren" försvinner! Det finns humör i de små råttorna.

Den som är fjolligast är nog husse! Klart överbeskyddande tendenser kan nog utvecklas snabbt! Undrar om han släpper i väg dem till våra valpköpare.....

Kommentarer
Postat av: Annelie

Härligt att läsa att allt har gått bra. Det ska bli jättekul att få se de små liven om några veckor.

/ Annelie

2007-11-08 @ 10:54:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0